Markéta Irglová ve světové premiéře v Česku v květnu 2011

Druhý květnový týden bude osm pódií Čechách a na Moravě patřit domácí polovině dvojice Hansard-Irglová..

Není náhodou, že si Markéta Irglová pro své první sólové miniturné vybrala právě Českou republiku, a ne Spojené státy, ve kterých v současné době žije a kde se jejímu projektu s Glenem Hansardem, nazvanému Swell Season, tolik daří. Markéta se tak vrátí o několik let zpět, na místa, kde svou hudební kariéru ve čtrnácti letech začínala a kde se jí s Glenem ještě před oscarovým úspěchem dostávalo vřelého přijetí.

Vloni v prosinci skončilo koncertem na Islandu dvouapůlleté světové turné Swell Season, během kterého kapela třikrát objela svět. Vyprodala prestižní světové scény, včetně opery v Sydney, newyorské Radio City Music Hall nebo londýnské Royal Albert Hall. Oba hudebníci se poté dohodli, že si dají několikaměsíční pauzu na odpočinek a rozmyšlenou, co dál. Markéta takto získaného času využila pro natočení dvanácti písní pro své sólové album. Vyjde letos v srpnu u prestižního amerického labelu ANTI, stejného, který vydává např. Toma Waitse. Ještě předtím, než Markéta vyrazí na americká pódia, představí svůj sólový projekt právě a pouze v České republice.

Na turné sebou přiveze tři hudebníky, jež se na nahrávání alba podíleli. Budou to Aida Shahghasemi, virtuozka hry na perský buben Daf, Tim Iseler, basová kytara a Simon Good (Mary Janes, The Frames, Mundy), kytary. Žánrově se Markétiny písničky pohybují v oblasti harmonického folku s dominantním zvukem piana, tak jak je známe z jejich písní na  třech albech, natočených společně s Glenem Hansardem.

 

Markéta Irglová  - turné květen 2011

 

  9.5. Brno, Divadlo Bolka Polívky, od 19 hodin

10.5. Olomouc, Konvikt Univerzity Palackého, od 20 hodin

11.5. Valašské Meziříčí, M-klub, od 20 hodin

12.5. České Budějovice, Horká vana, od 19.30 hodin

13.5. Milevsko, Galerie, od 19.30 hodin

14.5. Trutnov, koncertní síň B.Martinů (bývalý evangelický kostel), od 19 hodin

15.5. Praha, klub Kaštan, od 20 hodin

16.5. Praha, Jazz Dock, od 22 hodin