Mark Geary v Praze přidá koncert

Mark Geary vystoupí 29.9.2011 od 20 hodin v pražské Baráčnické rychtě

V září bude Mark Geary dělat společnost na sedmi koncertech evropského turné Glena Hansarda. Zcela výjimečné ale bude jeho samostatné vystoupení v Baráčnické rychtě v Praze.

Mark Geary je výrazná osobnost irské, ale i americké folkové scény. Samostatný koncert tohoto osobitého písničkáře tak potvrzuje trend zvláštní spřízněnosti irských folkařů a českého publika, započatý před lety The Frames a Glenem Hansardem. Ostatně jeden z prvních českých Glenových koncertů byl právě v Baráčnické rychtě.

Mark Geary se narodil v roce 1973 v Dublinu jako jeden z osmi sourozenců v typicky irské rodině s nezaměstnaným otcem a matkou v domácnosti. Jako spousta jeho vrstevníků se vzápětí po dosažení plnoletosti v roce 1992 vydal do Mekky všech irských imigrantů - New Yorku. Původně ovlivněn Dylanem, Cohenem, ale i Bobem Marleym nebo Beatles si velmi rychle vypracoval vlastní výraz a zabydlel se v tamní folkové komunitě. Brzy po příjezdu do USA se o něm psalo jako o jednom z nejvýraznějších písničkářů, kteří se v té době na newyorských malých folkových scénách vyskytovali.

Začlenění do newyorské hudební komunity pomohla skutečnost, že jeho bratr tam provozoval dnes už legendární "hudební café" Sin É, které se stalo Gearymu domovskou scénou podobně jako např. tehdy začínajícímu Jeffu Buckleymu, který zde živě natočil své první nahrávky. Klub Sin É byl také scénou Jona Spencera, Davida Graye, vystupovali tu U2, Elvis Costello i Mariane Faithfull. V takové společnosti a na pozadí přátelství, které mezi Gearym a Buckleym vzniklo, nasály jeho písničky svobodomyslností, nadhledem, ale i bolestínstvím, zvlášť po Buckleyho předčasném úmrtí.

Poté, co získal muzikantské ostruhy za oceánem, se Mark Geary začal stále častěji vracet na zelený ostrov a stal se nedílnou součástí bohatého irského hudebního kvasu 90. let, ze kterého vzešli mj. i The Frames, Damien Rice nebo Bell X1. S lídrem The Frames Glenem Hansardem jej dodnes pojí silné přátelské pouto, opakovaně hostoval jak na jeho sólových koncertech, tak i s kapelou.

Gearyho ceněná alba mnozí přirovnávají k tomu nejlepšímu, co kdy natočili dnes dva již nežijící muzikanti: anglický písničkář Nick Drake a Američan Elliot Smith. V roce 1999 Geary vydal eponymní album Mark Geary, o tři roky později 33 1/3 Grand Street, v roce 2004 kritikou i posluchači vysoce oceněné Ghost a vynikající je album Opium, na jehož dokončení dohlížel ve slavném studiu Abbey Road producentský veterán Steve Rooke.

V posledních dvou letech se Mark Geary podílel na dvou nezávislých filmech, prezentovaných v Sundance (Loggerheads a Steel City), hrál na hudebních festivalech v Sundance, Berlíně a New Yorku.

Důvod, proč tento hudebník zamířil právě na česká pódia, je velmi prozaický. Přijetí, kterého se mu tady od publika dostalo na festivalu Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou nebo během dvou koncertů, na kterých "předskakoval" Swell Season (Glenu Hansardovi a Markétě Irglové), mu učarovalo. "Teprve teď jsem pochopil, proč Glen v posledních letech neustále básnil o hraní na českých folkových festivalech a v malých klubech - lidi tady přijdou, sednou si a dvě hodiny poslouchají, tak vnímavé publikum se jinde těžko hledá", prohlásil Mark Geary po jednom z loňských koncertů.

Platí to i naopak. Koncerty Marka Gearyho si užijí všichni milovníci moderního folkového písničkářství, jehož je tento sympatický zpěvák a kytarista s osobitým výrazem výrazným představitelem. Přestože nepatří k mediálním hvězdám světového formátu, jeho písně Gingerman, Volunteer, You are the Only Girl a mnoho dalších lze bez rozpaku zařadit mezi světovou kvalitu. Ostatně, kdo v Čechách před pár lety znal jméno Glena Hansarda a kde je tento muzikant dnes?

Další informace:
http://www.markgeary.com/
http://www.myspace.com/markgeary
http://www.youtube.com/watch?v=yx_O1pbJ_KA
http://www.youtube.com/watch?v=5cqfWuBZn-Y&feature=related

Reservace vstupenek:

http://www.baracnickarychta.cz/cz/kulturni-akce/