Londýnský Raindance festival ocenil film Once

John Carney vytvořil přitažlivý a přesvědčivý příběh s hloubkou, sociálním kontextem a věrohodnými charaktery

Dva týdny před českou premiérou zaznamenal film režiséra Johna Carneyho Once s Glenem Hansardem a Markétou Irglovou v hlavních rolích další významný úspěch na mezinárodní scéně. Na prestižním britském festivalu nezávislé filmové tvorby Raindance Film Festival v Londýně získal hlavní cenu v kategorii Nejlepší zahraniční film. Obstál v těžké konkurenci dalších čtyř nominovaných snímků The Amazing Lives of the Fast Food Grifters (Japonsko), La Antena (Argentina), The Good Times Kid (USA) a In Search of a Midnight Kiss (USA).

Počátky filmového festivalu Raindance sahají do roku 1993. Letošní ročník, jehož patronem se stal režisér Ken Loach, představil 15 000 návštěvníků ve dvanácti dnech 73 celovečerních a 90 krátkometrážních snímků ze čtyřiceti zemí. Porota, ve které letos zasedali mj. oskarová režisérka Andrea Arnold, Brian Tufano nebo Iggy Pop, ocenila 8. října film Once, který James Merchant festivalovým diváků představil slovy:

„Once bude nepochybně popisován jako muzikál současnosti, a to i přesto, že písně samotné mají typově daleko blíž k Jeffu Buckleymu nebo Damienu Riceovi než k broadwayským kouskům z West Endu. Hansard a Irglová si písničky napsali a na plátně společně předvádějí způsobem, který je na hony vzdálen zavedeným klišé, jež se obvykle v žánru hudebních a romantických filmů objevují. Režisér John Carney tak vytvořil přitažlivý a přesvědčivý příběh s hloubkou, sociálním kontextem a věrohodnými charaktery.“

Úspěch filmu na Raindance festivalu dává tušit, že po úspěšném tažení americkými kiny (10 milionů dolarů tržeb a i po dvaceti týdnech stále ještě promítán) a velkém zájmu diváků v Austrálii nebo Jižní Korei, by se tento nezávislý snímek (rozpočet 150 000 dolarů), mohl líbit i náročnému evropskému publiku. V České republice přijde do kin vzápětí pro distribuční premiéře na festivalu hudebních filmů MOFFOM v pražském kině Lucerna 20. října.

Více na http://www.raindance.co.uk

 -mi-