Irglová získala Oscara i srdce hollywoodského publika

Další překvapení pro české diváky, z nichž mnozí sledovali přímý přenos HBO ve třech sálech Slovanského domu, přišlo spolu s děkovnou řečí. Tu podle očekávání zahájil rozjařený Glen Hansard: "Tohle je film za sto tisíc, který jsme natočili na dvě ruční kamery. Nedokážete si představit, co pro nás tahle trofej znamená," Dvojici muzikantů, z nichž každý dostal vlastní socarovou sošku, pak přerušila režie, která byla kvůli reklamnímu předělu, jichž bylo v každé hodině ceremoniálu snad šest, nucena zkrátit Irglové a Hansardovi "děkovací" prostor.

Nepříjemnost se však záhy obrátila v klad. Hned po reklamě si totiž Jon Stewart vyvolal oba plaše působící hudebníky na pódium zpět. Na Oscarovém ceremoniálu, proslulém přímou stopáží děkovných proslovů a nelítostným vypínáním zvuku při jeho přetažení, věc nevídaná.

"Lidi, nedokážete si představit, co tam vzadu ti dva vyvádějí," svěřil se moderátor Stewart oscarovému publiku a několika desítkám miliónů televizních diváků se způsobem oslavy česko-irského oscarového triumfu. Podle něj Hansard s Irglovou "výskali, ječeli jako smyslů zbavení a nechali své Oscary vzájemně se pusinkovat". "Rád bych je znovu pozval na pódium, myslím, že si to zaslouží," dodal Stewart. K mikrofonu však přišla jenom Irglová: ""Tohle je tak důležité nejen pro mě, ale i pro ostatní nezávislé umělce. kteří se tak snaží. Nebojte se snít a doufat, ta naděje nás všechny spojuje. A nebojte se věřit. Já věřím," podělila se perfektní angličtinou disponující česká klavíristka, skladatelka a zpěvačka s bezprostředními pocity.

Publikum ji odměnilo dlouhým potleskem, v očích herečky Laury Linneyové, která byla nominovaná na Oscara za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli, kde ji porazila Marion Cotillardová, kameraman zachytil dokonce slzy, očividně dojatý byl i za ní sedící Viggo Mortensen. Hollywood evidentně objevil svá nová "zlatíčka".

Více na http://kultura.ihned.cz/