Program Folkových prázdnin v Náměšti nad Oslavou s Glenem i Markétou

  

 

Program 23. ročníku Folkových prázdnin v Náměšti nad Oslavou

19. - 26. (+ 27.) července 2008

Folkové prázdniny jsou vlastně několik festivalů v jednom: vlastní hudební festival Folkové prázdniny (každý den z podvečera do noci), velký festival hudebních, tanečních, výtvarných a textových dílen Hnízdo múz, minifestival amatérských muzikantů „Open scéna“ (ve všední dny odpoledne), Dílny pro děti a také noční koncerty v kapli sv. Anny náměšťského Špitálku. A to vše v působivém romantickém prostředí náměšťského renesančního zámku s parkem a v samotném historickém středu města.

 

 

Hlavní program

O dřevě: O kořenech, tvárnosti a houževnatosti
   

Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou navštíví legendy anglického folku a hvězdy světové world music

23. ročník festivalu Folkové prázdniny, který se uskuteční od 19. do 26. července 2008 v Náměšti nad Oslavou, nabídne letos vedle zástupců české hudební scény opět významné osobnosti světové world music a folku. Osmidenní přehlídka probíhající v komorním prostředí renesančního zámku patří mezi nejvýznamnější evropské akce svého druhu. Vedle hudby tu probíhají výtvarné a hudební workshopy a mezinárodní kolokvium, za účasti předních domácích a zahraničních hudebních publicistů, etnomuzikologů a dalších odborníků.
 
Folkové prázdniny představují oázu nepřenosného člověčenství, místo odpočinku od zběsilého ataku popmusicového dryáčnictví a studnici poznání nevšedních hudebních příběhů, přesně v duchu slov Michala Schmidta: „Chci, aby Folkové prázdniny měly vyšší smysl než běžná hudební přehlídka“.

Evropská vyjímečnost Folkových prázdnin spočívá v programové náplni, kdy výběr účinkujících souvisí se zvoleným tématem festivalu. To letošní zní „O dřevě aneb O kořenech, tvárnosti a houževnatosti“. Svá témata mají také každodenní koncerty, do nichž dramaturg Michal Schmidt vtěsnává nejzajímavější a nejoriginálnější umělce ze všech koutů světa, a to často v nečekaných kombinacích. Výsledkem je pak vzájemná hudební inspirace, z níž vycházejí neopakovatelné jiskřivé okamžiky.
 
Také letos většina z hudebníků díky Folkovým prázdninám navštíví Českou republiku zcela poprvé. A vzhledem k tomu, že Waterson:Carthy pouze velmi zřídka opouštějí britské ostrovy, představuje jejich koncert zcela mimořádnou událost. Příjezd této legendární skupiny anglického folku vychází jak s renomé Folkových prázdnin, tak s nadšeně přijatým předloňským vystoupením Elizy Carthy a její upřímné unešenosti z festivalové atmosféry.
 
Waterson:Carthy – zpěvačka Norma Waterson, zpěvák a kytarista Martin Carthy a jejich dcera, zpívající houslistka Eliza – jsou vážení a zbožňovaní tradicionalisté, navěky věků legendy, královnou vyznamenaní Řádem britského impéria. Staré, přesto díky nim stále čerstvé písně, se u Waterson:Carthy, tvořených ještě hráčem na melodeon Saulem Rosem, s rebelskou Elizou pojí v dílo až děsivě nádherných kumštýřů - v anglický folk minulosti, současnosti a zároveň budoucnosti.
 
Jako ti nejlepší a napodobovaní, vévodí Waterson:Cathy anglické folkové a tradiční scéně už desítky let. Zatímco jiné odvál čas, zapomnělo se na ně nebo to raději vzdali, oni kráčejí dál. Stali se měřítkem citlivé a moderní inovace, majákem, ke kterému všichni vzhlíží. Například o mnoho let mladší, výborná folkařka Lisa Knapp; v jejím případě se v Náměšti jedná o zcela první koncert mimo Britské ostrovy.
 
Snaha Folkových prázdnin je rovněž objevovat pro české publikum často méně známé, přesto výrazné zpěvácké a hráčské osobnosti světové tradiční hudby a world music.
 
Mezi ně rozhodně patří zpěvák a kytarista Tcheka z Kapverdských ostrovů, dokazující, že ztělesněním hudby Kapverdských ostrovů už dávno nejsou pouze nostalgicky teskné písně morny bosonohé divy Cesarie Evropa, ale také živočišně rytmický styl batuco. Do Náměště se po loňském úspěchu vrací v Anglii narozená Češka Zuzana Novak, hráčka na drnkací mbiru; jediná běloška na světě, co se aktivně zúčastnila celonočního rituálu pungwe zimbabwského národa Shona. Marta Töpferová přijede s kapelou, ovšem s velkým napětím se očekává hlavně společný, speciálně pro Folkové prázdniny připravený program s fantastickou kolumbijskou zpěvačkou Lucii Pulido. Výrazné zastoupení bude mít letos na festivale sever Evropy: odborníky za jednoho ze tří nejlepších světových houslistů považovaný Harald Haugaard z Dánska, jeho manželka, zpěvačka Helene Blum a také výtečná houslová úderka z Norska, skupina Majorstuen.
 
Pravděpodobně nejstarší americkou hudbu Sacred harp představí Tim Eriksen a protože se jedná o sborové zpívání, lze předpokládat, že velký zájem bude také o jeho hudební dílnu.

Mezi vrcholy Folkových prázdnin se bezesporu zařadí koncert Ivy Bittové s kontrabasistou Jiřím George Mrázem a tradiční Divadelní den, jehož náplní se stanou představení souborů Mimotaurus, Koňmo, divadlo Líšeň, Décalagues, ANPU, Iyasa ze Zimbabwe a vlastně i fascinující kabaret s písněmi Kurta Weilla a Toma Waitse v podání irské zpěvačky Camille O´Sullivan.
 
Středa bude patřit bluesmanům. Přijede „profesor blues“ David Evans a newyorská skupina Hazmat Modine s bizarním blues 20. a 30. let minulého století, objev loňského veletrhu WOMEX. Doplní je duo Beňa&Ptaszek a Kalandrovi pohrobci Blues Session.
 
V Náměšti nad Oslavou velmi oblíbený „Irský den“ mimo jiné připomenou Mark Geary, Brendan O´Shea a ve speciálním nedělním koncertě Glen Hansard s Markétou Irglovou.
 
Dále vás čeká Hradišťan, Bashavel se Slávkou Horváthovou, Robert Křesťan s Druhou trávou, Vladimír Merta, Jablkoň, Sergent Pépére (Francie), Son of the Velvet Rat (Rakousko) a celá řada dalších vystupujících.

Další informace o Folkových prázdninách najdete na www.folkoveprazdniny.cz.
 
(Text připravil Jiří Moravčík)
 

Program po jednotlivých dnech:

 
Sobota 19.7.
19:00
HOUSLOVÉ OTEVŘENÍ FOLKOVÝCH PRÁZDNIN
Iva Bittová IVA BITTOVÁ & GEORGE MRÁZ
MAJORSTUEN (Norsko)
Neděle 20.7.
13:30
DIVADELNÍ DEN
Divadla, kejkle, dřevo a muzika
Sergent Pépére (Francie) Vernisáž výstavy Rostislava Pospíšila " ... a možná blues" (od 13:30 ve Staré radnici)
Muzikanti a kejklíři (od 14:30 na náměstí)
Komediantský a kejklířský průvod od mostu na zámek (od 15:00 z náměstí)
Divadlo Koňmo
Divadlo Líšeň
Divadlo Décalagues
Divadlo ANPU
Divadlo Mimotaurus
IYASA (Zimbabwe)
SERGENT PÉPÉRE (Francie)
CAMILLE O´SULLIVAN (Irsko)
Pondělí 21.7.
17:30
DÁMSKÝ DEN
Zuzana Novak BASHAVEL & SLÁVKA HORVÁTHOVÁ (Slovensko)
ZUZANA NOVAK & spol. (Velká Británie)
MARTA TÖPFEROVÁ
LUCIA PULIDO (Kolumbie)
Úterý 22.7.
17:30
MUZIKA
Robert Křesťan TIM ERIKSEN (USA)
HELENE BLUM & HARALD HAUGAARD BAND (Dánsko)
ROBERT KŘESŤAN & DRUHÁ TRÁVA
Středa 23.7.
17:30
DEN BLUES
Hazmat Modine (USA) LUBOŠ BEŇA & MATĚJ PTASZEK
BLUES SESSION
DAVID EVANS (USA)
HAZMAT MODINE (USA)
Čtvrtek 24.7.
17:30
LABYRINTION
Jiří Pavlica uvádí hosty
Jiří Pavlica HRADIŠŤAN
WOLFGANG SAUS (Německo)
WATERSON:CARTHY (Velká Británie)
Pátek 25.7.
17:30
ČESKO-IRSKÝ DEN
Mark Geary (Irsko) NESTÍHÁME
JABLKOŇ (bez závoje)
BRENDAN O´SHEA (Irsko)
MARK GEARY (Irsko)
Sobota 26.7.
16:00
PÍSNIČKÁŘI
Tcheka (Kapverdské ostrovy) VLADIMÍR MERTA
SON OF THE VELVET RAT (Rakousko)
LISA KNAPP (Velká Británie)
TCHEKA (Kapverdské ostrovy)
Neděle 27.7.
19:00
A koncert navíc
Glen Hansard & Markéta Irglová LIAM Ó MAONLAÍ (Irsko)
GLEN HANSARD & MARKÉTA IRGLOVÁ




Letáček s programem (0,1 MB)


Letáček s programem (0,5 MB)