Hostem pražských koncertů Markéty Irglové bude Springsteenův saxofonista

Zatímco se ve Spojených státek Glen Hansard připravuje na americké turné, které absolvuje jako host lídra  Pearl Jam Eddie Veddera, Markéta Irglová poté, co absolvovala turné s Iron and Wine a studiovou práce s Glenem na vokálech jeho sólového alba, směřuje do České republiky. 

Většina jejích českých koncertů je prakticky vyprodána, pro oba  pražské v  klubech Kaštan (15.5.) a Jazz Dock (16.5.) se na poslední chvíli podařilo zajistit překvapení. Hostem těchto koncertů se stane saxofonista Jake Clemons, synovec Springsteenova dvorního dechaře a původního člena jeho E Street bandu Clarence Clemonse.  Jake Clemons, který za svého zdravotně indisponovaného strýce v poslední době opakovaně na Springsteenových koncertech zaskakoval,  spolupracoval se Swell Season při jejich posledních turné,  podílel se na albu Strict Joy i na Markétině sólovém albu Anar, které vyjde letos v srpnu. Jake Clemons, který byl již v oce 1992 jako malý chlapec vybrán, aby zahrál na inauguraci prezidenta Clintona, dnes také zpívá a hraje na kytaru. V Praze se zastaví na základě Markétina pozvání při cestě z italských koncertů do Británie.

Na tradiční perský buben daf všechny koncerty doprovodí íránsko-americká hudebnice Aida  Shahghasemi.  Aida  Shahghasemi začala hrát na perský buben zvaný daf ve třinácti letech, když ještě žila v Teheránu v Iránu. Jeho zvuk si oblíbila na místních folkových festivalech a při poslouchání starých desek rodičů, kteří měli rádi hudbu i poezii, takže cesta k tomuto nástroji pro ni byla o něco jednodušší. Zanedlouho poté, co začala chodit na lekce hraní na buben, se její rodina rozhodla odstěhovat do Spojených států. V Eden Prairie v Minnesotě neměla tolik příležitostí na daf hrát, proto se snažila jej dostat do školní kapely. Pravidelně se na celé léto vracela do Íránu, aby načerpala novou inspiraci, naučila se nové techniky a vyměnila si zkušenosti s dalšími hudebníky. Jejím učitelem se stal  Amir Samadi, ceněný virtuos hry na tento tradiční nástroj. Aida na toto období vzpomíná s radostí: “ Za ta léta jsem měla možnost zahrát si s 15-20 člennou skupinou perkusistů. Byla mezi nimi úžasná energie, kterou jsem potom již nikdy nezažila” .To, že Aida  Shahghasemi žije v USA jí umožnilo seznámit se a hrát s různými lidmi různou hudbu. “Země jako Indie, Afghánistán, Turecko, Španělsko, Portugalko, Brazílie nebo USA mají společného více, než si myslíme. Přestože si musíme vážit naší rozdílnosti a jedinečnosti, nesmíme zapomínat, že láska k hudbě nás všechny spojuje. Díky hraní s lidmi z nejrůznějších koutů světa si čím dál více uvědomuji, jak jsme si podobní. Hraní s Markétou Irglovou je pro mě úžasné dobrodružství, každý její tón je kouzelný. Moc si této zkušenosti vážím a nechám se překvapit, co dalšího mě ještě v životě čeká. “, říká Aida.

V současné době se Aida  Shahghasemi věnuje výuce hry na daf na New York University.
 

Turné začíná 9. května v brněnském Divadle Bolka Polívky a končí 16.5. v pražském Jazz Docku.