Once v českých kinech

25. října vstoupí do českých kin irský film Once s Markétou Irglovou a Glenem Hansardem v hlavních rolích. Jednoduchý příběh o setkání dvou osamělých srdcí uprostřed dnešního Dublinu, o jejich lidském i muzikantském souznění, zaujal nejprve na letošním festivalu v Sundance, kde získal cenu diváků (a nominaci na hlavní cenu v kategorii dramatická tvorba).

V zápětí po uvedení do amerických kin v květnu se média začala předhánět s nadšenými recenzemi, ve kterých hovořila o muzikálu třetího tisíciletí, znovuvzkříšení žánru hudebního filmu či o romanci, která se dokázala vyhnout zavedeným klišé. Ruku v ruce s uznáním respektovaných recenzentů šlo i nadšení diváků, kteří do pokladen amerických kin za jedenadvacet týdnů od uvedení (obvyklá doba promítání velmi úspěšných filmů se pohybuje do patnácti týdnů, u ostatních  do osmi) přinesli více než 9 milionů dolarů, tedy šedesátinásobek rozpočtu filmu (pro srovnání: kritikou tolik ceněný snímek Kena Loache The Wind That Shakes The Barley s Cillianem Murphym v hlavní roli utržil za sedmnáct týdnů v amerických kinech 1,8 milionu dolarů).

V září film Once vstoupil do kin v Holandsku a Jižní Korei, v říjnu přišla na řadu Británie a Česká republika, v listopadu Francie a Japonsko, v lednu Německo atd.

Bude i český divák stejně nadšený jako ten americký? Měl by být, pokud jej americký úspěch a mediální poprask, který kolem tohoto filmu mezitím vznikl, nenaplní očekáváním, jež nelze naplnit. Před vstupem do promítacího sálu bude tedy dobré mít na paměti následující:

Ti z Čechů, kdo měli v minulých letech možnost vidět a slyšet Glena Hansarda na koncertech (ať již s Markétou nebo s jeho kapelou The Frames) na plátně neuvidí dva herce ve vymyšlených rolích, ale stejné dva potulné muzikanty, které slyšeli v malých klubech, na letních festivalech i ve vyprodaných velkých sálech. Ti ostatní budou tuto opravdovost podvědomě cítit stejně jako diváci v Americe nebo jižní Asii. A v tom je univerzální síla filmu Once, snímku, o kterém se již teď dá tušit, že obstojí v souboji s časem a stane se filmovou klasikou. Važme si toho, že, ač natočen irským režisérem v Irsku, je díky Markétě Irglové a svému ději z velké části i filmem českým. Přejme mu, aby si jej dokázal takto „adoptovat“ nejen český divák, ale i česká filmová kritika.

-mi-