Markéta Irglová připomněla 17. listopad v Los Angeles Krylovou Salome

Překvapení zažily dvě tisícovky návštěvníků koncertu Swell Season, tedy Markéty Irglové a Glena Hansarda, na vyprodaném koncertě v prestižním losangeleském divadle Wiltern ve středu 18. listopadu. Markéta Irglová uprostřed koncertu připomenula divákům dvacetileté výročí listopadu 1989. Již na úvodní větu, kdy řekla "Na včerejek připadlo v mé zemi dvacáté výročí Sametové revoluce", reagovalo obecestvo bouřlivým potleskem. "17. listopadu 1989 začali lidé v ulicích v Československu protestovat proti komunismu, zpočátku hlavně studenti a herci a díky těmto protestům a tomu, že režim nakonec padl, tady na tomto místě můžu dnes stát i já, protože cestování bylo za komunismu nemožné", pokračovala Markéta. Následně pozvala na pódium Jiřího Majdlocha, přítele svých rodičů ze studií, se kterým v rodném Valašském Meziříčí dělali v listopadu revoluci a který se následně usadil ve Spojených státech. Markéta také americkému publiku připomněla, že za komunismu nebylo možné říkat pravdu a zpívat o ní a že proto museli umělci odcházet za hranice, jako například písničkář Karel Kryl. V návaznosti na to spolu s Jiřím Majdlochem zahrála a zazpívala Krylovu píseň Salome, o houslovou mezihru se postaral hudebník z The Frames Colm Mac Con Iomare. Po jejím skončení opět následoval bouřlivý aplaus. V amatérské kvalitě je toto vystoupení možno shlénout na http://www.youtube.com.

Dva vyprodané koncerty na uvedené prestižní scéně jsou součástí pětitýdenního amerického turné Swell Season, které začalo 1. listopadu a končí 5. prosince a které americká média hodnotí superlativy. Do Ameriky se oba hudebníci vrátí zase v lednu na jediný koncert 19. ledna v legendární newyorské Radio City Music Hall. Zájem o koncerty Swell Season je enormní, londýnský koncert v Sheppard Bush byl vyprodán ve velmi krátké době, z tohoto důvodu byl následující den přidán akustický koncert v St. James Church.

V České republice zahraje Swell Season 1. února v pražské Lucerně a následující den v brněnském Semilassu. Zahájí zde evropské turné, zahrnující 20 koncertů ve 13 zemích.